sâmbătă, 7 februarie 2009

JUDECATI SINGURI...........!!!!!!

Ce se intampla cu o ramura aruncata in apa? Care nu se scufunda in vartejuri, nu se intepeneste de stanci, nu cade intr-o cascada si se zdrobeste? Raspunsul este simplu. In cele din urma, ramura va ajunge in ocean.— Samsara, film
Metaforic vorbind, cautarea libertatii interioare seamana cu drumul ramurii catre ocean. Atatea obstacole ne bareaza drumul catre ea. Dar, pe masura ce le indepartam, singura destinatie posibila este esenta noastra profunda, intruchiparea libertatii.
Si care ar fi aceste obstacole? Vartejurile, stancile, cascadele? Ar putea fi trei tipuri de “influente” pe care le-am asimilat extrem de mult. Atat de mult incat ne identificam aproape in totalitate cu ele. Si exact aici ne pierdem libertatea.
In ghearele mediului
Televiziunea, radioul, industria cinematografica, Internetul, cartile, presa scrisa constituie ceea ce ar putea fi numit data-sfera. Un mediu artificial creat in jurul nostru, care ne infecteaza structura mental-emotionala inca de la nastere. Un adevarat “Matrix” - lumea falsa trasa peste ochi pentru a ne impiedica sa vedem doua realitati: ca suntem prizonieri in propria minte, dar si ca putem iesi si accesa lumea reala din afara ei.
Este un tip de influenta care ne programeaza inconstient, in mod predominant, catre boala, saracie, acceptarea limitelor. Uitati-va cum reactioneaza lumea, in mod robotizat, la ideea “e criza”, indiferent ca e simplu muncitor, director de corporatie sau mare personalitate politica. Sau cum reactioneaza la “adevarul”: suntem oameni, ne nastem, crestem, imbatranim si murim, si apoi - lumea de dincolo sau reincarnare, in functie de credinta. Sunt adevarati “virusi ai mintii” care ne tin intr-o inchisoare… creata si ea cu un scop… dar asta e o alta poveste.
In ghearele personalitatii
Continuand ideea referitoare la “adevarul” vietii, o alta influenta este propria “personalitate” - ceea ce noi credem ca suntem. Colectia imensa de amintiri, ganduri prezente, sperante de viitor, toate insotite de emotii aferente care cristalizeaza in trupul nostru ca un “cocon”. Si creaza o imagine pe care o numim “eu” (constient) si o imagine a vietii acestui “eu”.
Ca si cum nu ar fi de ajuns, personalitatea este asaltata “din interior” de tendinte, impulsuri, automatisme, “imagini” provenite parca de nicaieri - de fapt, din propriul inconstient si din inconstientul colectiv al omenirii.
Sunt alte ganduri-emotii complexe, cristalizate ca energii in “campul” nostru. Pot fi ceea ce unii numesc “vieti trecute”, altii “vieti ale stramosilor”, altii “entitati parazit”, altii “metafore ale propriei noastre vieti”. Sunt multe interpretari, ele au mai putina importanta. Ce este cu adevarat important este prezenta lor in structurile noastre si influenta lor enorma, care ne limiteaza si inlantuie si mai mult.
Eliberarea
Data-sfera, personalitatea constienta si influentele inconstientului - cu toate reprezinta obstacole in calea libertatii a ceea ce suntem noi cu adevarat. Deci - cum le inlaturam?
Poate fara sa ne dam seama, toti cei aflati pe calea dezvoltarii personale si evolutiei spirituale exact asta fac. Cu fiecare carte, cu fiecare seminar, cu fiecare terapie, cu fiecare practica strapungem treptat zidul gros. Cunoastem mai bine propria fiinta, ne echilibram ca si fiinta energetica, ne croim astfel propriul drumul catre libertatea interioara.
Avem de ales, in aceste vremuri mai mult ca niciodata, intre a lupta “pe fata” pentru o libertate exterioara si a inainta “pe tacute” catre o libertate interioara. Ea reprezinta o stare de constiinta ce poate atrage, in timp, materializarea in exterior a unei libertati reale. Vor fi obstacole, da… insa in cele din urma, acesta este destinul nostru ca omenire. Si fiecare contribuim, cu “picatura noastra de libertate” la oceanul vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu