miercuri, 29 iulie 2009

Viziunea: unde gresesc cei mai multi oameni
Imagineaza-ti urmatorul scenariu.
Esti pe o insula pustie, undeva, departe, in mijlocul unui ocean. Nu vezi nimic in jur, in departare. Stii ca undeva, departe, dincolo de linia orizontului, exista o insula mult mai mare unde vei gasi tot ce ai nevoie, unde vei gasi civilizatie. Problema ta este ca nu prea ai cum sa ajungi acolo. Da, poti face semne pe nisip tot restul vietii si sa astepti sa vina un vapor/elicopter/avion sa te salveze.
Totusi, te decizi sa iei barcuta amarata adusa de valuri si sa pornesti spre insula care te va salva.
Te decizi sa iei viata in propriile maini
Chiar daca nu esti sigur ca va tine barca pana la insula urmatoare. Si chiar daca stii ca s-ar putea pe drum sa naufragiezi si sa devii cina (sau pranzul) pentru rechini. Totusi, te decizi sa urci in barca si sa pornesti.
Oh SHIT!
Esti pe mare, n-ai pornit de mult timp. Inca mai vezi insula micuta de unde ai plecat. Numai ca deodata cerul si oceanul nu mai sunt prietenii tai. Se porneste o furtuna puternica, iar tu esti in barcuta asta, ca o coaja de nuca intr-un ocean de furie.
Viata e mai dura de atat
Daca esti intr-o barca, bucura-te! Unii in viata nu au nici macar aceasta barca, aceasta urma de speranta. Cu totii vrem pe vapor la Clasa I, insa cei mai multi dintre noi nu stim cum sa ajungem in port.
Problema cea mai mare este ca in aceste vremuri schimbatoare, crizele (reale si inventate) fac din calatoria noastra o adevarata aventura.
Astfel, cei mai multi oameni pur si simplu renunta. Se intorc de unde au plecat, pe insula lor micuta. Macar acolo sunt in siguranta. Nu-i vede nimeni, nu au niciun viitor, insa sunt in siguranta.
Sindromul “trebuie sa-mi platesc facturile”
Cred ca am auzit scuza “nu am bani” de sute de ori in viata mea, in vanzari si antreprenoriat. Este spusa sub diverse forme, insa ideea este aceeasi: nu am bani. De fapt, nu vreau sa dau bani pentru ce imi propui tu.
De ce as plati pentru informatia asta? De ce as plati pentru educatia mea? Ar trebui sa ma inveti tu pe gratis, asta este ceea ce mi se cuvine.
Newsflash: nu ti se cuvine nimic
Tot incerc sa te enervez citind articolul, cred ca acum o sa-mi iasa, daca nu te-am enervat deja. Poate chiar sa te dezabonezi de la Empower. Pentru ca informatiile astea NU TI SE CUVIN. Nu tu ai muncit pentru a le afla. Nu ti se cuvin, ti se ofera.
Altii au platit pretul. Si daca acum nu esti in locul in care vrei, probabil ca TU NU AI PLATIT PRETUL. Probabil crezi ca ti se cuvine succesul. Ai muncit mult. Intreaba oceanul de ce e suparat pe tine. Poate iti va raspunde.
Mai citesti?
Bun.
Viziunea: daca nu vezi insula mai bine nu te urca in barca
Daca te-ai urcat in barca si oceanul devine agitat, atunci trebuie sa ai incredere ca undeva dincolo de valuri exista insula unde vrei sa ajungi. Daca nu o vezi cu ochii mintii, devii mancare pentru rechini.
Aici gresesc cei mai multi oameni: in drumul lor pierd din mintea si inima lor viziunea. Viziunea este insula pe care o cautau cand au plecat de pe insula pustie. Dar acum, cand oceanul este agitat, pur si simplu nu mai pot sa o vada, o pierd.
In vremuri agitate, de criza (la orice nivel), este absolut critic sa stii care este viziunea ta. Nu trebuie sa o vezi in realitate, ci trebuie sa o vezi in mintea ta. Daca nu o vezi in mintea ta, nu o vei gasi in realitate.
Povesti. Zi-mi cum.
1. Busola emotionala. Ai vazut “The Secret”? Ai citit despre Legea atractiei? Simplu spus, atragi in viata ta acele lucruri pe care te focalizezi timp indelungat, punand energie in emotiile tale.
Daca tu simti ceva pozitiv legat de un obiectiv, vei atrage acel lucru pozitiv. Daca vrei sa ajungi pe insula si crezi ca nu vei ajunge, crezi ca e dificil, ca vei pierde un picior, ca ti se va rupe barca… asta se va intampla.
Nu conteaza cat de pozitiv este obiectivul, conteaza cat de multe emotii pozitive poti simti legate de acel obiectiv. Busola emotionala iti spune incotro sa o iei: daca simti ceva pozitiv legat de un obiectiv continua pe acel drum. Daca nu, mergi pe alt drum.
2. Fuck them! Lasa oceanul sa-si faca nebunia, nu poti controla oceanul. Societatea prin mass-media va incerca sa te manipuleze. Lasa-i sa incerce.
Critici si experti la tot pasul care sa-ti spuna cum sa simti si ce sa alegi? Ignora-i. Atentie: conform legii atractiei, trebuie sa eviti sa te opui negativismului. Daca spui “NU!” unui lucru negativ, nu faci decat sa-l amplifici. Pur si simplu ia in considerare criticile utile, relevante, constructive. Lasa restul sa curga pe langa tine, nu vei putea opri furtuna.
3. Foloseste energia oceanului. Daca masele spun ceva, tu fa exact pe dos. Lasa criticile sa te indrume. Stii ce sa NU faci. Invata din esecurile altora. Invata cum sa iesi din tipare, din manipularea indusa in societate.
4. Ride the wave. Ai vazut vreodata la televizor cum fac surferii? In crize exista multe oportunitati. Cand oceanul devine agitat se schimba regulile jocului, se transfera informatie si bogatie in societate. Trebuie sa vezi cum poti beneficia de tendintele astea.
Foloseste valurile (tendintele) nou-create pentru a te deplasa si mai repede spre obiectivul tau. Incearca lucruri noi, sisteme noi de afaceri, de gandire, de orice. Cand vremurile sunt tulburi, a ramane pe loc sau neschimbat este pur si simplu o utopie.
5. Foloseste mentorii. Cand nu vezi pamantul, suna un mentor care este pe mal.
Nu ai mentori? Gaseste repede. Ei te pot indruma pas cu pas incotro sa o iei, chiar daca marea e agitata, chiar daca busola emotionala a luat-o razna. Poti ajunge la mal si fara mentori, dar iti va fi mult mai usor cu ei alaturi.
Lasa scuzele deoparte. Viziunea este cheia. Cand stii unde vrei sa ajungi, nu conteaza cat de agitat este oceanul. Mai ales cand oceanul devine agitat, trebuie sa stii care este viziunea ta.
Ah, nu va fi usor. Si nu mai citi mereu articole motivationale. Ele sunt bune, insa nu ele vor da din vasle. Tu trebuie sa vaslesti. Mentorii te vor indruma, insa tu trebuie sa duci barca in port. Nu articolele motivationale iti vor da viziunea, tu trebuie sa o gasesti in tine. Cand vei avea rezultate bune, nu vei mai avea nevoie de articole motivationale.
Da, chiar trebuie. Nimeni nu va gasi viziunea in locul tau. Poti sa alegi: viziunea sau ramai pe insula pustie. Este viata ta, tu decizi, tu alegi.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul DAR formatarea lasa mult de dorit.
    UIte niste exemple mai bune dpdv content si formatare.


    http://mlm4romania.wordpress.com
    http://mlmromania.blogspot.com

    PS. Sper sa nu te superi.

    RăspundețiȘtergere