luni, 30 noiembrie 2009

articol EMPOWER - personalitatea ta

Personalitatea ta, cel mai important lucru



Am auzit intr-o zi un lucru al carui ecou este si acum in mintea mea.

Personalitatea este cel mai pretios lucru pe care il are o fiinta umana.

Intr-o singura fraza, era exprimat un lucru care eu il simteam permanent, dar nu puteam sa il pun in cuvinte. Era o perioada grea din viata mea in care in orice domeniu vroiam sa ma compar cu cei din jur, ieseam umilit. Simteam ca nu am valoare si ca nu merit sa am nimic din ce e bun pe lumea asta.

La 4 ani de cand am auzit fraza ca personalitatea este cel mai pretios lucru pe care il are o fiinta umana, s-au schimbat multe in viata mea, insa nu a trecut nici macar o singura zi in care sa nu simt pe pielea mea dovezile acestei fraze si sa le pot observa la lumea din jur.

Pentru mine personal acest lucru a facut diferenta si m-a facut sa cred in mine, neconditionat. De aici au pornit schimbari care ma fac azi sa scriu pentru oameni care vor ce e mai bun de la viata.

Pentru oameni care stiu ca pot, isi fac curaj sa actioneze, nu se tem de esecuri si invata din experienta lor si persevereaza, pentru ca la sfarsit sa obtina ceea ce vor.

Oamenilor li se pare mult mai simplu sa spuna ca banii sunt importanti. Insa un om care nu are bani nu ii va face dorindu-si foarte mult sa faca bani si nefacand altceva nimic.

Ca sa poti face bani trebuie sa iti descoperi talentul si vocatia astfel incat sa excelezi in acel domeniu. Si asta tine de personalitatea ta. Toti oamenii cu adevarat bogati in lume vor spune ca iubesc ceea ce fac si ca ar face acel lucru fara sa primeasca nici un ban. Pentru ca secretul e sa faci bani, facand ceea ce iti place. Dar daca tu nu iti dezvolti acele puncte forte ale tale, vei spune ca trebuie sa mergi sa muncesti pentru patron ca sa traiesti si nu ai timp sa iti dezvolti abilitatile naturale. Dar nimeni din lume nu isi va asuma responsabilitatea in locul tau. La scoala , la slujba, oamenii sunt interesati ca tu sa faci ceea ce ti se spune, nicidecum sa ai tu rezultate exceptionale si sa devii o persoana libera si independenta.

Apoi relatiile , atractia sexuala, iubirea. Ca in orice domeniu trebuie sa inveti sa treci prin experiente ca sa iti dezvolti anumite abilitati care iti vor permite sa fii bun in acest domeniu si sa ai succes, indiferent ce inseamna succesul pentru tine.

Daca stai si speri ca printr-un miracol iti va bate la usa jumatatea si vei trai iubirea vietii, astepti degeaba.

Prin experientele traite, prin esecuri si succese, insa tot timpul prin mai multe esecuri, vei invata si vei trai experiente care iti vor dezvolta personalitatea, iar intr-o zi cand persoana potrivita apare vei stii ce ai de facut.

Despre toate acestea vom mai discuta, insa acum vreau sa subliniez un lucru, poate cel mai important cand pleci in aceasta aventura care este dezvoltarea propriei tale personalitati: sa iti dezvolti personalitatea inseamna sa dezvolti la maxim potentialul cu care te-ai nascut. Insa acest lucru este o adevarata aventura, pentru ca fiecare persoana este unica si diferita.

Educatia despre personalitate nu e deloc usoara si inseamna:

Sa iti respecti propria lege si sa iesi din turma.

Sa iti gasesti vocatia si destinul si sa duci la maxim lucrurile cu care mama natura te-a dotat.

Ai un potential urias, nu uita. Dar cand incepi aceasta munca vei vedea ca sa iesi din turma este un lucru foarte greu. Nu vei avea tot ce vrei in viata umbland pe carari batute de altii. Turma iti cere sa faci o scoala care poate nu te atrage, apoi sa mergi sa lucrezi pentru altul intr-o cariera care poate lua sfarsit fara ca tu sa gresesti cu nimic, sa iti faci o familie si sa mori. Asadar trebuie sa lupti chiar cu cei de langa tine, insa la sfarsit recompensa pentu ca iti urmezi visele este de nepretuit .

Apoi in iubire si in atractie sexuala exista foarte multe prejudecati si stereotipuri pe care societatea incearca sa le impuna. Nu vei avea niciodata satisfactie in acest domeniu al vietii decat dupa ce experimentezi suficient de mult ca sa stii exact ce nevoi ai si cum poti sa ti le satisfaci si ce nevoi are perosna de langa tine.

Unii vor o relatie de durata, altii vor sa schimbe parteneri des, unii vor sa detina controlul in relatie, iar altii prefera o atmosfera mai degajata.

Toate astea trebuie sa le descoperi pe pielea ta.

Ce vom incerca sa facem impreuna e sa ne intelegem pe noi si pe cei din jur, sa acceptam ce nu poate fi schimbat si sa educam ceea ce putem face mai bun in noi.

Daca nu investesti timp in tine si in personalitatea ta, la un moment dat al vietii vei suferi si vei cauta vinovati . Vorbesc din experienta proprie. Insa esti singura persona responsabila pentru ce ti se intampla. Daca altii te influenteaza si nu ai ce vrei de la viata este pentru ca tu le dai puterea asta.

Desi fiecare persoana este unica si irepetabila, exista o fundatie cu niste trasaturi si abilitati care iti permit sa faci fatza la toate incercarile vietii astfel incat la sfarsit sa poti avea orice iti doresti.

In lectia urmatoare vom rezuma cele 6 mari parti care formeaza personalitatea umana si domeniile in care ea e necesara.

Pana atunci, numai bine.

Succes.

Articol scris de: psiholog Pera Novacovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu