duminică, 4 ianuarie 2009

de la altii luate si spre toata lumea date....

In cartea “Jocul vietii si cum sa il joci” de Florence Skovel Shinn am gasit un model elegant de analiza a scopurilor in viata.
Practic, oamenii urmaresc in mod esential satisfacerea a 4 scopuri majore in viata:
Iubire
Bani
Sanatate
Realizarea sinelui
Pentru usurinta intelegerii modelului si pentru semnificatia sa simbolica, ele pot fi vizualizate sub forma de patrat.
Privite din alt unghi, cele 4 scopuri pot fi interpretate si ca instrumente de masura (cat de mult te satisface viata ta actuala ?).
Iata cum:
In ultima sa carte despre leadership (Al 8-lea obicei), Stephen Covey vorbeste despre necesitatea armonizarii celor 4 inteligente pentru a dobandi succesul in viata. Cele patru inteligente sunt capacitati de care dispunem pentru a ne realiza telurile.
Inteligentele (capacitatile) sunt:
Mintala
Fizica
Emotionala
Spirituala
Inteligenta mintala
Aceasta forma de inteligenta este capacitatea de a rationa, abstractiza, sistematiza, vizualiza sau folosi limbajul. Este ceea ce intelegem in mod obisnuit prin inteligenta si este tipul de inteligenta cel mai mult antrenat in scoli si apreciat de societate.
Inteligenta fizica (a trupului)
Un trup inteligent este acela care functioneaza normal in conditii normale, iar in conditii de stress actioneaza rapid pentru a te mentine sanatos. Practic, poti avea grija de trupul tau fiind atent ce si cum mananci si cat si cum faci exercitii fizice.
Inteligenta emotionala
Inteligenta inimii (emotionala) se refera la capacitatea de a cultiva relatii interpersonale sanatoase. Este zona empatiei si a abilitatilor de comunicare. Fara inteligenta emotionala nu poti fi un bun lider si nu poti lucra in echipa (nici acasa si nici la serviciu). Forma cea mai inalta de expresie a acestei inteligente este iubirea.
Inteligenta spirituala
Inteligenta spirituala este motivatia profund umana de a cauta semnificatii si legatura cu sistemele mai largi din care facem parte (familie, natiune, civilizatie, univers, etc.) Aceasta forma de inteligenta a intrat recent in atentia cercetatorilor, ea fiind in mod traditional apanajul religiilor si filosofiei.
Asadar, am prezentat pana acum doua concepte distincte: scopurile si inteligentele.
O paralela intre cele doua modele poate aduce urmatoarea clarificare:
Daca cele 4 inteligente sau capacitati ale omului nu pot fi masurate, ele nu au nici o valoare pracica. Fara o forma de masurare nu putem sti care este progresul inregistrat sau daca nu cumva capacitatea noastra de a ne atinge scopurile este diminuata.
In consecinta, cele 4 scopuri din “Jocul vietii…” pot fi privite si ca instrumente de monitorizare a celor 4 inteligente.
Astfel, iti poti observa viata ca pe un sistem cu autoreglare in care capacitatile tale (inteligentele) sunt folosite pentru atingerea scopurilor (cresterea calitatii vietii).

Prin urmare, fiecare om poate sa “masoare” gradul in care isi exprima inteligenta (capacitatile) in functie de gradul de satisfactie pe care il are in realizarea celor 4 scopuri.
Capacitate (inteligenta)
Scop (satisfactie)
Capacitatea emotionala Capacitatea fizica Capacitatea mintalaCapacitatea spirituala
Dragostea – cat de mult iubesti ? Sanatatea – cat de sanatos esti (vitalitate)?Banii – cat sunt ceilalti dispusi sa te plateasca?Realizarea sinelui – cat de fericit te simti ?
In articolul urmator vom explica de ce am ales sa facem aceasta paralela intre inteligente si scopuri.
Pana atunci insa, iata un exercitiu concret prin care poti sa evaluezi utilitatea modelului:
Exercitiu: Masoara si actioneaza
Iata in continuare o metoda in 4 pasi prin care sa iti urmaresti in mod armonios scopurile:
1. Incepe prin a invata cat mai multe despre cele 4 arii de interes descrise mai jos.
Cauta pe internet sau in carti care sunt mijloacele prin care aceste arii pot fi interpretate, masurate, imbunatatite.
2. Da-ti note de la 1 la 10 pentru fiecare dintre cele 4 arii si identifica aria in care ai cea mai mica satisfactie in prezent
3. Gaseste un comportament pe care sa il exersezi in urmatoarele zile si al c arui efect imediat sa fie cresterea satisfactiei in aria “deficitara”.
4. Introdu acest comportament in rutina ta zilnica pana cand el devine obicei.
Dupa ce ai “instalat” acest obicei nou, masoara din nou progresul: da-ti note de la 1 la 10 pe fiecare dintre cele 4 arii din patrat.
La final, raspunde la aceasta intrebare:
In ce masura ai obtinut un castig de satisfactie si in celelalte 3 arii ca urmare a instalarii noului obicei ?
Dupa ce ai incheiat acest proces, decide care este urmatorul obicei pe care vrei sa il “instalezi” in viata ta si reia cei 4 pasi.
In articolul urmator vom face o calatorie metaforica printr-o “zi de lucru”
Sine Sanatate Bani Dragoste cu ajutorul busolei vietii.
La inceput, faceam o paralela intre cele 4 inteligente si cele 4 scopuri majore in viata.
O reluam in tabelul de mai jos:
Capacitate (inteligenta)
Scop (satisfactie)
Capacitatea emotionala Capacitatea fizica Capacitatea mintalaCapacitatea spirituala
Dragostea – cat de mult iubesti ? Sanatatea – cat de sanatos esti (vitalitate)?Banii – cat sunt ceilalti dispusi sa te plateasca?Realizarea sinelui – cat de fericit te simti ?
De ce am facut aceasta paralela si nu alta?
Modelul este in mod evident subiectiv ! Cu toate acestea, el are o baza intuitiv – logica, dupa cum urmeaza:
In primul rand, principiul general dupa care ne ghidam este cel al utilitatii - modelul propus este functional – simplifica lucrurile pentru a le putea da utilitate practica.
In al doilea rand, legatura dintre fiecare inteligenta (capacitate) si fiecare tel major in viata (scop) este urmatoarea:
1. Cand ai o capacitate fizica mare, vitalitatea ta este marita
2. Cand iti exprimi emotiile in mod autentic, dezvolti relatii interumane sanatoase si pline de iubire (inclusiv romantice, dar nu numai)
3. In lumea moderna – in epoca informatiei – expertiza unei persoane este data in special de felul in care manipuleaza informatia si nu de forta fizica. Aceasta abilitate este cel mai adesea cuantificata in bani si rasplatita ca atare, mai mult decat oricare alta inteligenta dintre cele 4.
4. In general oamenii se considera realizati atunci cand atingand un anumit statut social se orienteaza catre a contribui la bun astarea celorlalti sau la binele societatii. Ei isi satisfac nevoia de a „da ceva inapoi” societatii care i-a propulsat. In acest fel, ei cauta si gasesc o semnificatie spirituala pentru propria existenta (realizarea sinelui).
Tot in articolul precedent, propuneam un exercitiu pentru evaluarea gradului de satisfactie in 4 arii ale vietii: sanatate, finante (bani), spiritualitate si iubire.
Mai concret, propuneam cititorului sa isi figureze “aria de satisfactie in viata”, folosindu-se de un patrat prin care “masuram” gradul de satisfactie in viata.
De exemplu, daca satisfactia financiara este notata cu 8, cea sentimentala cu 7, cea a sanatatii cu 7 iar cea spirituala cu 5, aria de satisfactie arata astfel:
Scopul exercitiului este sa sugereze ca:
Marind satisfactia pentru unul dintre scopurile tale in viata, de fapt maresti intreaga arie de satisfactie. De exemplu, daca gradul de satisfactie spirituala urca la 8, aria totala de satisfactie va arata astfel:
In concluzie, oricine are suficienta disciplina pentru a isi mari gradul de satisfactie intr-o anumita “zona” se va bucura de efecte pozitive si in celelalte zone.
Aceasta realizare poate fi un factor motivational excelent pentru a te “tine de treaba”. De exemplu, simplul fapt ca “mergi la sala” si te ingrijesti de sanatate poate aduce cu sine mai multa claritate in gandire (inteligenta mintala) si mai multa incredere in propriile forte.
Metaforic vorbind, patratul destinului poate fi privit si ca o busola. Aceasta schimbare de perspectiva ne poate fi de folos pentru ideea de orientare.
Prin conventie, sa presupunem ca punctele cardinale au urmatoarea semnificatie:
Nord – realizarea sinelui Sud – sanatate/ vitalitate Vest – bani Est - iubire
In mod normal, orice decizie ai lua, probabil ca vei incepe prin a verifica unde este nordul. Apoi te vei hotara care e sensul de mers in functie de scopurile tale. Daca urmatorul tau obiectiv este succesul financiar, te vei indrepta spre… Vest...
Daca iti doresti o relatie de cuplu armonioasa, te vei indrepta spre … Est…
Daca vrei sa fii mai sanatos si sa ai mai multa energie, o vei lua catre Sud…
Busola vietii – studiu de caz
Sa presupunem ca vrei sa iti iei un job nou. Cum iti va afecta aceasta schimbare punctele cardinale ? Incepe cu Nordul !
Iata cateva intrebari ajutatoare:
Care este misiunea mea in viata ?Cum vreau sa contribui ? Ce pasiuni am ? Ce imi place sa fac atat de mult incat as plati pentru asta ? Ce fel de “mostenire” vreau sa las ?
Ce fel de job/messerie imi va permite cel mai usor sa ma indrept catre …Nord
Continua apoi cu “Punctul cardinal” din viata ta catre care ti-ai indreptat atentia cel mai rar. Adica, scopul pe care l-ai satisfacut cel mai putin pana acum.
De exemplu, daca simti ca nu ai suficienta sanatate sau vitalitate, orienteaza-ti busola catre… Sud.
Pune-ti citeva intrebari si la Sud:
Cata vitalitate am si de cata vitalitate am nevoie ? Cat de sanatos ma simt ? Am o alimentatie echilibrata ? Fac suficienta miscare ?
Ce fel de job/messerie imi va permite cel mai usor sa ma indrept catre …Sud
Continua sa explorezi si celelalte puncte cardinale, in aceeasi maniera:
Intrebari utile pentru orientarea spre Est:
Ce fel de relatie de iubire imi doresc ? Cu ce fel de om ? Cum o pot obtine ? Care sunt calitatile absolut esentiale pe care vreau ca partenerul meu sa le detina ? Care sunt defectele pe care nu le-as putea suporta ? Ce fel de relatii de iubire imi mai doresc in viata mea (familiala, prietenie, etc.)
Ce fel de job/messerie imi va permite cel mai usor sa ma indrept catre …Est
Intrebari utile pentru orientarea spre Vest:
Ce talente sau abilitati am ? Ce stiu sau pot sa fac la nivel de expert ? Cum imi pot promova imaginea de expert ? Cat/cum doresc sa fie platita competenta mea ? Ce inseamna pentru mine libertatea financiara ?
Ce fel de job/meserie imi va permite cel mai usor sa ma indrept catre …Vest
In concluzie, busola vietii este un instrument ajutator pentru decizii importante. In esenta, ea te ghideaza sa obtii satisfactie in cele 4 arii majore ale vietii. In plus, te calauzeste sa iti urmezi scopul in viata (misiunea), adica sa incepi prin a te orienta catre “Nord”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu