luni, 24 februarie 2014

Ce este si ce nu este dezvoltarea personală? de marian rujoiu

Despre ce înseamnă dezvoltare personală cu adevărat

Dezvoltare personală este o expresie atât de frumoasă. Ideea este ca devine mult mai periculoasă decât frumoasă această idee . S-ar putea spune ca eu scriu despre dezvoltarea personală și țin cursuri pe asemenea teme. Aproape tot anul 2013 și la fel și în 2014 mi-am propus dincolo de administrarea afacerii (Extreme Training) să mă ocup de mine, adică de ceea ce s-ar putea numi dezvoltare personală. În acest timp am avut o serie de revelații despre ce este și ce nu este dezvoltarea personală. Mi-aș dori să citești acest articol, chiar dacă pe alocuri ar putea să ți se pară inconfortabil. Voi fi foarte precis în a clarifica ce este și ce nu este dezvoltare personală.
Este un lucru bun, de exemplu, să citești sau să participi la cursuri și vă îndemn să o faceți în continuare. Totuși dezvoltare personală înseamnă mai mult de atât, iar ceea ce văd în jur mă îngrijorează când văd că se pune semnul egal între asemenea lucruri și dezvoltare personală. Totuși, atunci când citești, când participi la cursuri sau când citești bloguri de dezvoltare personală și vezi că nu se întâmplă nimic, cel mai probabil ar trebui să acționezi și din alt punct de vedere, care nu este opus acestor lucruri ci doar le completează armonios, problema intervine când nu se completează și veți vedea în continuare ce pericole ne pândesc.

Ce NU este dezvoltare personală?capcana - dezvoltarea personală

În acest articol voi vorbi despre ce înseamnă dezvoltare personală cu adevărat. Mi-am dat seama însă, că trebuie definit mai întâi ce nu este dezvoltarea personală pentru că întâlnesc tot mai des această confuzie. Și nu e vorba că facem o confuzie la nivel de concept, probleme este că se confundă prea des conceptul de dezvoltare personală cu idei care înseamnă mai degrabă regresie personală decât dezvoltare personală.

1. Dezvoltarea personală nu este despre a citi cărți

Am întâlnit mulți oameni care confundă ideea de dezvoltare personală cu cititul. Nu spun ca cititul nu este bun, are și el rolul lui.  Problema intervine când nu se aplică nimic, atunci când cărțile sunt citite ca și cum ți-ai administra o pilulă de somn că nu mai poți să dormi. Să te trezești dimineața și să spui ca ai avut un somn excelent, este o iluzie, doar ți-ai păcălit creierul, în realitate ai probleme fizice sau psihice. dezvoltarea personala nu este despre cititul cărțilorAșa și cu cititul, nu trebuie să cădem în capcana că ne rezolvă ceva, nu ne rezolvă nimic, doar noi putem rezolva ceva, dacă vrem. Acum când scriu acest articol mă gândesc și la câțiva oameni care i-am întâlnit care ridică la rang de religie cititul. Să ne dăm cu părerea despre ce este cititul și ce înseamnă fericirea, ce înseamnă creșterea spirituală este o ideea total diferită de a fii fericit sau despre creștere spirituală. Ironic este că mulți oameni aruncă banii pe cărți crezând că asta e soluția. Mai este și cazul în care oamenii citesc iar drept singur rezultat judecă și ”psihanalizează” oamenii din jurul lor, uitând să-i ajute, să-i iubească sau să fie pur și simplu recunoscători. Aceasta este de multe ori cauza în care după ce citești o carte iți faci planuri de dezvoltare personală, întocmești liste, însă de ce oare 90% din acestea nu sunt puse în aplicare, de ce ne abandonam obiectivele de dezvoltare personală în cele mai multe cazuri?

2. Dezvoltarea personală nu este despre a participa la cursuri

Aceasta este o pagubă și mai mare. Participatul la cursuri e mai scump decât cititul cărților. Da, poți participa la cursuri dar asta nu e în sine dezvoltare personală. Sunt bune și cursurile de dezvoltare personală pentru că apoi îți poți lua un aer de deștept și poți povesti prietenilor ce progrese ai făcut și să justifici și față de tine investiția făcută. Poți participa la cursuri, dar să nu crezi că asta înseamnă automat dezvoltare personală. Ce poate fi mai rău decât a plăti ca să te minți că te dezvolți personal. Mi-aduc aminte privirea unui prieten care-mi înșira cu interes toate cursurile la care fusese. Cred în ideea de self help, numai că atunci când oamenii se așteaptă că self help înseamnă că cineva rezolvă problema din exterior deja nu mai e self help, este neajutorare. Apropo de prietenul meu, era într-o situație mai proastă decât înainte din toate punctele de vedere.

3. Dezvoltarea personală nu este despre a citi blogurile de dezvoltare personală

Într-un anumit fel și blogul meu ar putea fi numit de dezvoltare personală, drept pentru care nici pe al meu nu are rost să-l citești dacă nu aplici nimic. Dezvoltare personală nu este despre moduri interesante de a-ți pierde timpul. Nu mai vorbesc de abundența experților de dezvoltare personală apăruți peste noapte care-ți fac sinteze traduse de dezvoltare personală. Aproape că a devenit gunoi 90% din ce poți găsi pe internet pentru că prea mulți bloggeri suferă de lipsă de autenticitate. Ei spun că ceea ce scriu ei rezolvă problema. Ei bine, eu am întâlnit mulți bloggeri care au scris articole bine indexate în căutări, care însă nu și-au rezolvat nici lor problema respectivă. Sunt prea mulți bloggeri care te învață creșterea spirituală dar care nu au experimentat niciodată așa ceva, prea multi care scriu despre cum sa te îmbogățești dar au conturile goale, prea muți care vorbesc de relații de cuplu dar nu au avut în viața lor o relație fericită mai mult de un an și tot așa. Atât blogurile, cât și cursurile, la fel și cărțile mi se pare că sunt luate uneori ca drogurile.

4. Dezvoltarea personală nu este despre citate și filme motivaționale

Întradevăr citatele și filmele motivaționale sunt frumoase, însă fix din motivele enunțate la punctele anterioare  reprezintă doar paravan pentru prea mulți oameni și continuă sa ne mențină sufletul găunos.

5. Dezvoltarea personală nu este despre gândirea pozitivă

Cine mă cunoaște știe că sunt o persoană pozitivă. Am fost și voi fi pozitiv, dar acest lucru nu are legătură cu dezvoltarea personală decât până la un punct, uneori chiar deloc. Uneori gândirea pozitivă, chiar ne încurcă dezvoltarea personală, drept pentru care la un moment dat devine doar ceva ce vedem că nu funcționează. Gândirea pozitivă nu te scoate din (….), eventual te ajută să ridici ochii, să vezi dacă este ceva de care te poți apuca să ieși, nimic mai mult. Gândirea pozitivă în sine nu-ți face viața mai bună, uneori chiar te ține blocat pentru că spui că totul e bine când de fapt viața trece pe lângă tine și n-ai realizat nimic.
Despre ce este atunci dezvoltarea personală dacă eliminăm cele 5 puncte de mai sus?

Ce înseamnă de fapt dezvoltare personală?

Dacă ne uităm la expresia dezvoltare personală vedem că reprezintă o combinație dintre două cuvinte:Dezvoltare + Personală
Atunci când facem multe lucruri (cum ar fi cele 5 puncte de mai sus) și nu se schimbă nimic în mod automat nu putem vorbi de dezvoltare, ci mai degrabă de intenție personală, simulare personală. Așadar lipsa efectelor anulează conceptul că ne-am dezvolta personal. Dezvoltare Personală, conform DEX, este acțiunea de a se dezvolta și rezultatul ei.
În al doilea rând expresia dezvoltare personală include cuvântul ”personală”. Așadar acest concept este destul de clar, este ceva personal, iar de regulă ideea de personal este legata de ceea ce faci, ceea ce simți sau ceea ce ești. De exemplu atunci când spui că ”e ceva personal” te referi în primul rând la valoarea emoțională pe care o are acel lucru pentru tine, sau uitându-ne în DEX vedem că personal înseamnă: Care aparține unei anumite persoane.

 1. Dezvoltarea personală este despre ceea ce facidezvoltare personală este sa fii prezent in viata ta

Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultate de creștere interioară. Dacă la sfârșitul anului nu simți cum acțiunile tale ți-au clădit personalitatea, că te-ai centrat în sine înseamnă ca nu este dezvoltare personală. Dezvoltare personală înseamnă a închide o carte și a trece la acțiune. Cred că viața începe acolo unde se termină zona de confort și uneori trebuie să acționăm diferit pentru a avea rezultate diferite. Abia atunci când ne înlocuim obiceiurile proaste cu unele mai bune, atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc interior putem spune că ne dezvoltăm personal. Dezvoltare personală înseamnă a părăsi tribuna, a coborî în terenul vieții și a începe să trăiești cu adevărat.

2. Dezvoltare personală este despre ceea ce simți

Mulți văd, puțin înțeleg. Mulți înțeleg puțini simt. Atunci când vei practica recunoștința, empatia, iubirea, devotamentul vei simți ce însemnă cu adevărat a simți. Atunci când vei ști ce vrei să faci cu viața ta, când vei șticare este sensul vieți tale, vei elibera acele sentimente unice. A te bucura de lucrurile simple, a fi capabil să simți compasiune înseamnă dezvoltare personală. A te bucura de fiecare clipă sau a fii capabil să  te stresezi mai puțin tot dezvoltare personală înseamnă. Atunci când vei simți că fiecare celulă a corpului simte viața și ceea ce te înconjoară abia atunci poți spune ai trecut la nivelul următor, că te dezvolți personal.

3. Dezvoltare personală este despre ceea ce ești

Cine ești cu adevărat? Atunci când suntem întrebați cine suntem obișnuim să ne spunem numele. Apoi la întrebarea: cum te-ai descrie în câteva cuvinte..descriem o serie de banalități sau lucruri care nu comunică nimic despre interiorul nostru. Cotidianul ne-a aruncat pe o pantă în care suntem tot mai goi, cum spuneam mai sus, cu un suflet tot mai găunos. A vorbi despre cine suntem înseamnă a vorbi despre convingerile noastre, despre lucrurile în care credem, despre ceea ce ne mână să facem această lume un loc mai bun.Găsești aici un exercițiu de dezvoltare personală care ți-ar putea răspunde la întrebarea cine ești. Îl poți face și vezi apoi ce simți. De asemenea te poți întreba dacă îți folosești potențialul cu adevărat, dacă ai convingeri care te limitează sau care te ajută. Dacă vrei sa-ți schimbi convingerile am conceput un exercițiu puternic pe care îl poți face aici. Așadar dacă azi ești exact ca și ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat.Dezvoltare spirituală și dezvoltare personală este să poți deveni mai luminos, mai bun, mai fericit decât ieri. Să poți observa un progres în direcția care tu ți-o dorești. Așadar întreabă-te: cine ești acum, cine ai fost în urmă cu un an? Ce diferență vezi?
Am fost conștient că scriind acest articol o să-mi atrag suficiente antipatii.


Unul din lucrurile pe care mi le doresc de la această viață, chiar dacă sună ciudat, este ca atunci când nu voi mai fi această lume să fie un loc mai bun decât a fost înainte să mă nasc. Vreau sa-mi aduc o contribuție în acest sens și am ales o cale, aceea de a spune adevărul atunci când îl văd. Sunt mulți oameni de valoare în mediul online, și cred că putem face ceva diferit de lumea politică care doar simulează diverse poziții în permanență. Dacă dorești să mă sprijini în acest demers trimite acest articol mai departe asa cum ți-ar face plăcere. Cred că doar fiind onești cu noi putem aduce o contribuție la ceea ce se numește dezvoltare personală astfel încât oamenii cu care intrăm în contact chiar să se dezvolte personal.
Varianta îngustă de a privi acest articol este să presupui că afirm că cititul sau participatul la cursuri nu ajută la nimic. Nu aceasta este ideea articolului.  Sunt lucruri care ajută, însă dezvoltarea personală este mult mai mult de atât este un proces interior, de dezvoltare interioară în primul rând. O să scriu la un moment dat și cum ne pot ajuta cărțile sau cursurile, însă este necesar mai înainte de toate să știm că ele sunt doar instrumente ajutătoare, schimbarea, dezvoltarea personalădezvoltarea spirituală fiind un proces despre tine în relație cu tine înainte de toate!
Închei cu un îndemn, să facem mai mult, să simțim mai mult și să fim mai mult! Doar așa putem vorbi de dezvoltare personală.
Dacă nu știi cât valorezi vei lăsa nepricepuții să decidă asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu