joi, 27 februarie 2014

Film. Recomandare. SINELE SUPREM. articol ADINA AMIRONESEI

"Eu Maior" ("Sinele Suprem") este un minunat documentar brazilian lansat la finalul anului trecut, documentar ce prezintă o frumoasă și cuprinzătoare colecție de păreri privind cunoașterea de sine și căutarea fericirii. Deși s-au mai realizat filme de acest gen, consider că ceea ce face ca acesta să fie special este diversitatea persoanelor care au fost intervievate. Este vorba despre treizeci de personalități ce provin din medii și domenii foarte diferite, inclusiv lideri spirituali, intelectuali, artiști și sportivi profesioniști.
Dincolo de diferențele de orice fel, aceștia au în comun dorința de a împărtăși întrebările care i-au urmărit sau îi urmăresc și în prezent, răspunsurile personale și experiențele de viață care au lărgit percepția lor privind sinele și lumea. Poveștile lor de viață ating într-un fel aparte sufletul celui ce vizionează filmul și emoționează prin sinceritate și autenticitate. Iată o scurtă descriere a câtorva dintre cele 30 de personalități (îmi pare rău că a trebuit să aleg doar 12 dar descrierea de pe site-ul oficial ocupă 4 pagini word – o pot oferi la cerere):
***
Sri Prem Baba - maestru  Sachcha, promovează tradițiile șamanice braziliene, construiște punți de legătură între știință și spiritualitate și a elaborat o metodă proprie de auto-dezvoltare pe care a numit-o Calea Inimii.
Monja Coen Sensei - misionar oficial al budismului Zen Soto Shu în America de Sud, speaker ce promovează principiul nonviolenței și pacea la întâlniri inter-religioase.
Mário Sérgio Cortella – filosof, doctor în educație, profesor la Departamentului Fundațiilor Educaționale la Universitatea Catolică Pontificală din São Paulo.
Waldemar Niclevicz - primul brazilian care a escaladat Everest-ul, primul și singurul brazilian care a cucerit vârful K2, considerat cel mai dificil munte din lume și Seven Summits Mondial (cel mai înalt munte de pe fiecare continent).
Ricardo Lindemann – a absolvit facultățile de Filosofie și Inginerie Civilă de la Universitatea Federală din Rio Grande do Sul, președinte al Societății Teozofice în Brazilia.
Roberto Crema - antropolog și psiholog, membru al Colegiului Internațional al Terapeuților, a implementat cursul de formare pe bază holistică și cursul de Psihologie Transpersonală, pionier în transdisciplinaritate.
Marcelo Gleiser - profesor de fizică și astronomie la Dartmouth College (SUA), pasionat de știință, are o capacitate aparte de a explica probleme complexe într-un mod accesibil pentru publicul larg autor a șapte cărți de succes.
Flavio Gikovate - psihiatru cu peste 40 de ani de experienta clinică, autor a 30 de cărți, speaker activ la programe de radio și televiziune.
Ari Raynsford - doctor în Inginerie Nucleară, MS în Inginerie Mecanică MIT și absolvent de Inginerie Navală la Școala Politehnică a Universității din São Paulo, specialist în Spiral Dynamics (model fascinant de percepție a nivelurilor de constiință umană).
Leonardo Boff - exponent al teologiei eliberării, în urma persecuțiilor Vaticanului a renunțat la activitățile lui de călugăr franciscan în 1992, autorul a peste 60 de cărți, profesor de etică, filozofia religiilor și ecologie la Universitatea din Rio de Janeiro.
José Hermógenes de Andrade Filho (Professor Hermógenes) – renumit profesor brazilian de Hatha Yoga, autor a peste 30 de cărți de succes în domeniu.
Kaká Werá - scriitor, ecologist, lector și terapeut, fondator și președinte al Arapoty Institute-organizație dedicată diseminarii valorilor sacre și etice ale culturii indigene din Brazilia.
***
Scurte descrieri ale celorlalte personalități intervievate în film se găsesc pe site-ul oficial al documentarului – aici-link (în partea de jos a paginii cu click pe fotografia fiecăruia).
Citind descrierile respective se poate constata că fiecare dintre aceste personalități a adunat o bogată experiență de viață și a dedicat timp și energie unui intens studiu individual introspectiv. De aceea consider că părerile lor privind autocunoașterea și experiențele de viață descrise în film ne pot conduce către noi direcții de explorare interioară și Întregire a Ființei. Filmul se înscrie cu siguranță în seria documentarelor (pe care le numesc) de bază privind autocunoașterea și, bineînțeles, și în seria "Informații care mi-au schimbat viața" pe care o puteți accesa aici (link)
*Mulțumesc din toată inima ființei minunate Andhra Gafencu pentru colaborarea armonioasă fără de care acest film nu ar fi ajuns acum la voi. Vizionare plăcută!
(*Pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi dați click pe "pauză" pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi click pe "play" din nou.); (pentru viteze mici la conexiunea internet puteți seta o rezoluție mai mică - 480p în loc de 720p)


 


articol preluat de pe http://adinaamironesei.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu