joi, 13 februarie 2014
Rugăciunea din inimă
O clarificare pentru modul în care ne rugăm, pe care l-am „pierdut”
de Gregg Braden
Poate că acum, mai mult decât oricând în istoria noastră, alegerile pe care le facem în vieţile noastre au efecte de durată şi consecinţe globale care se vor propaga, pentru sute de generaţii, în viitorul nostru. În lumina tensiunilor globale în creştere, studii recente oferă noi speranţe şi o credibilitate reînnoită a tradiţiilor noastre cele mai respectate, care ne spun că trebuie să facem ceva în privinţa ciclurilor aparent nesfârşite ale violenţei şi pentru viitorul lumii noastre.
Statisticile au arătat că un anumit număr de oameni, uniţi într-o conştiinţă focalizată, unificată a rugăciunii în masă, independent de orice confesiune religioasă, produce efecte care se extind dincolo de încăperea sau clădirea în care se face rugăciunea.
Acel număr este rădăcina pătrată a 1% din populaţia implicată. Aceste studii se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care atestă că prin concentrarea sentimentelor noastre de apreciere şi recunoştinţă, ca şi când rugăciunea noastră a primit deja răspuns, se produc efecte cuantificabile asupra calităţii vieţii, în timpul rugăciunii.
Urmărind descrierea acestul mod „pierdut” de a ne ruga în cartea Efectul Isaia, în e-mail-urile voastre, dar şi telefonic, îmi cereţi clarificări suplimentare, cum ar fi să vă spun exact cum să aplicaţi această rugăciune în vieţile voastre. Este limpede că nu există moduri „bune” sau „rele” de a te ruga. În cea mai simplă expresie a ei, rugăciunea este capacitatea foarte personală şi înnăscută din fiecare dintre noi de a comunica cu lumea noastră, unii cu alţii sau cu o prezenţă mai măreaţă. Modul „pierdut” de a ne ruga este doar o altă unealtă pe care să o punem în cutia noastră cu unelte pentru rugăciune.
Descrierea modului „pierdut” de a ne ruga:
Modul „pierdut” de a ne ruga este o formă de rugăciune fără cuvinte, fără manifestare exterioară, care se bazează pur şi simplu pe simţire. În mod caracteristic, acest mod de a ne ruga ne invită să simţim apreciere şi recunoştinţă în inimi, ca şi cum ni s-ar fi răspuns deja la rugăminţile noastre, chiar dacă lumea pare să ne arate că lucrurile stau altfel.
Claritatea este foarte importantă:
Deoarece dovezile atestă că lumea şi corpurile noastre oglindesc ceea ce gândim/simţim noi, trebuie să ne fie foarte clar că rugăciunile noastre pornesc mai degrabă din inimă, decât din minte.
Iată şi motivul:
Logica creierului nostru acţionează în polaritate – emisfera stângă/emisfera dreaptă, lumină/întuneric, bun/rău, corect/greşit etc. Când te rogi „pentru” ceva anume, se creează un sentiment puternic – o încărcătură – a ceea ce „ar trebui” sau „nu ar trebui” să fie. Fizica lumii noastre cere ca atunci când ceva este creat cu o încărcătură într-o polaritate, opusul trebuie şi el creat, pentru a echilibra încărcătura.
Ceea ce înseamnă că:
În cazul rugăciunii din minte:
Când ne rugăm pentru ceva, folosim un proces mental al logicii! De exemplu, în timp ce rugăciunile bazate pe gândire pentru pace în Irak pot fi bine intenţionate şi par să creeze o pace temporară sau vindecare într-un anumit loc, într-un anume moment, ele pot crea, în mod necugetat, exact opusul păcii dorite prin intenţie, într-un alt loc şi într-un alt moment!
Rugăciunea bazată pe inimă:
Pe de altă parte, inimile noastre nu au polaritate. În tradiţiile indigene, există chiar un nume care descrie obiectivitatea lipsei de polaritate a inimii, descrie inima care vede ceea ce este, în loc să judece ce ar trebui să fie: Shante Ishta (ochiul unic al inimii).
Când alegem pacea sau vindecarea din inima noastră, nu este creată nicio polaritate pentru echilibrarea alegerii noastre, pentru că nu există inima „stângă” şi inima „dreaptă”.
Din inima noastră, sentimentul devine rugăciune! Sunt studii care au arătat că recunoştinţa şi aprecierea pentru pacea care deja există creează un efect de câmp – în prezenţa păcii, nu poate fi decât pace.
Clarificare:
Pentru clarificare, această formă de rugăciune NU este direcţionată către vreun loc, persoană, organizaţie, ţară, oraş sau eveniment. În acest mod de a ne ruga, NU se aşteaptă ca ceva să se întâmple undeva unde s-ar putea să nu ne placă ce ne arată viaţa. Oamenii din vechime au înţeles că folosirea rugăciunii în acest mod este o „denigrare” a darului nostru de a trăi în comuniune cu lumea noastră. Impunerea ideii noastre despre ce ar trebui sau nu ar trebui să fie oriunde în lume sau în legătură cu o anumită persoană este o formă de manipulare şi o folosire greşită a darului rugăciunii.
În loc să ne rugăm pentru ca cineva să „câştige”/„piardă”, să „sufere”/să se „vindece”, avem şansa de a simţi apreciere şi recunoştinţă faţă de pacea şi vindecarea care deja există. Puterea acestui tip de rugăciune îi transcende pe cei care câştigă/pierd. În acest fel, deschidem uşa unui principiu foarte subtil, dar puternic, care permite ca posibilitatea de a fi pace/vindecare să fie prezentă, fără a ne impune voinţa noastră în această privinţă.
Rezumat:
Dacă această clarificare vi se pare prea difuză, îmi cer scuze. Principiul este simplu: în prezenţa păcii, nu poate fi decât pace.
Vă invităm să fiţi alături de noi la un moment înălţător al unităţii, păcii, rugăciunii şi şansei. Prin timpul petrecut împreună, să oferim puterea vieţii, copiilor noştri şi lumii noastre, prezentului şi viitorului nostru.
Vă mulţumesc în avans pentru dorinţa voastră de a face din lumea noastră, un loc mai bun!!!
Binecuvântări pentru o pace reală şi de lungă durată,
Gregg Bradden
1. Pentru mai multe informaţii şi instrucţiuni pentru practicarea acestei rugăciuni, accesaţi THE LOST MODE OF PRAYER, pe site-ul oficial al lui Gregg Bradden: www.greggbraden.net.
2. Oamenii de ştiinţă cred că legătura dintre rugăciunea în masă şi efectul acesteia se datorează unui fenomen cunoscut sub numele de efect de câmp al conştiinţei. Acesta este efectul de câmp care devine disponibil pentru copiii lumii. În plus, cei care fac politicile ce influenţează viitorul şi direcţia în care merge lumea noastră sunt şi ei legaţi la exact aceleaşi câmpuri create de rugăciune, pe care le vom accesa în timpul starii de veghe şi pot beneficia, în măsura pe care o aleg, chiar dacă nu participă în mod direct.
preluat newsletter Editura for you
Etichete:
gregg braden,
rugaciune,
rugaciune din inima
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu